perjantai 4. marraskuuta 2011

Marraskuu on kiva kuu.

Kuka voi väittää, että marraskuu on tylsä ja synkeä eikä silloin tapahdu mitään kivaa (paitsi ehkä erinäisiä pakkojouluja)? Mun mielestä ainakin meitä pääkaupunkiseutulaisia hemmotellaan jos jonkinlaisilla tapahtumilla ja festivaaleilla. Meillä on Liikkeellä Marraskuussa -nykytanssifestivaali, Helsingin lyhyetelokuvafestivaali, sekä ihan piakkoin starttaava Baltic Circle - kansainvälinen teatterifestivaali

Minun sydän sykkii tietty erityisesti Balticille ja Q-teatterille, koska siellä pienessä Tunturikadun toimistossa on tullut istuttua läpi muutamia vuosia ja festivaaleja. Tiiviissä tunnelmassa tietokoneet saatiin jotenkuten ahdettua pöydän eri nurkkiin ja tiiviissä tunnelmassa ja porukassa syntyi myös mitä loistokkaammat läpät ja inside -huumori. Se oli työntekoa hauskimmillaan! Jos meininki ja melu yltyi liian kovaksi (ja nyt varmaan joku siitä porukasta sanoisi, että meikäläinen oli yksi olennainen osa melua tuottavista lähteistä), tai piti oikeasti keskittyä tiedottajan hommiin, hain Q:n kellarin työpajalta eri hyvät kuulosuojaimet, jotka päässä nakotin sitten omassa hiljaisuudessani ja äänikuplassani. Ihan hyvin valmistui tiedotteet silläkin tapaa.


kuva: Yehia Eweis

Baltic Circle esittelee teatteria myös Suomen rajojen ulkopuolelta ja olen kyllä varmaan elämäni mielenkiintoisimpia esityksiä nähnyt sillä festivaalilla. Erityisesti mieleen on jäänyt jo vuosia sitten festarilla esiintynyt Kate Pendry esityksellään Peepshow Marilyn. Siellä se tyyppi jutteli yleisölle, eräässä töölöläisessä yksityisasunnossa, Marilyn Monroe- peruukissa ja valkoisessa leningissä, kroppa lävistettynä ongenkoukuilla. Kuulostaa ehkä kahjolta mutta olin silti vaikuttunut.


kuva: Marius Waltz

Tuotantopuolella omia pikku haasteita tuli myös vastaan jos jonkinlaisia. Kun esiintyjäryhmät reissaavat rekvisiittoinen Suomeen kuka mistäkin, oli yhtenä jännitysmomenttina jo se, ehtiikö kaikki esiintyjät maahan ennen esityksen alkua. Vähän eksoottisempia haasteita toi eteen itse esitysten vaatimat rekvisiitat. Muistan eräänkin ryhmän, jolle me oikeasti etsittiin esitystä varten kiimaista oriponia. En enää muista miten tilanne loppupeleissä ratkesi, mutta ilman ponia taidettiin jäädä.


Kuva männävuosien BC -klubilta. Mukana  myös allekirjoittanut, joka tekee ilmeisesti jotain " tosi hyviä" mooveja tanssilattialla. kuva: Krista Keltanen.


Jotta ei menisi taas ihan menneiden muisteluksi, niin käykää ihmeessä itse tsekkaamassa tarjonta! Itse tartuin nettisivujen perustella ainakin Andrei Andrianovin ja Oleg Soulimenkon Made in Russia -esitykseen (josta allaoleva kuva) ja olisi kiva käväistä myös 19.11. festivaalibrunssilla fiilistelemässä Q-teatteria ja tsekkaamassa näkyykö tuttuja. Ehkä törmätään siellä!


kuva: Dieter Hardwig

In other words: November may be dark and cold, but we are lucky to have all kind of great events in Helsinki that time. The most important of them for me is Baltic Circle -  international theatre festival, because I used to work there.
We had a small office full of great people working there, and I saw a lot of interesting performaces from all around the Europe. Now it´s time to take part to the festival just as an audience member, but I still expect nothing less that to see great contemporary theatre! 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti