keskiviikko 27. huhtikuuta 2011

Disainii..

Huh. Pienen tauon jälkeen back in business ja taas täyttä höyryä eteenpäin. Nyt on pakko hehkuttaa yhdestä hienosta tapahtumasta, jonka synnyssä mulla on vähän enemmänkin näppini pelissä.

Kaikki alkoi kolmisen vuotta sitten eräänä sunnuntaina kun kolme tyttöä istui kahvikuppien ääressä Cafe Engelissä ja höpötteli niitä näitä. Tytöt E ja T kertoilivat kokemuksia vuodesta Australiassa, ja minä kuuntelin kuola valuen juttuja Melbournen ja Sydneyn urbaanista kaupunkikulttuurista. Siellä on katukirppiksiä, kaupunkiviljelyä, myyjäisiä ja toreja vähän joka kulmassa ja olennaisena osana normaalia kaupunkikuvaa. Varsinkin erilaiset designmarkkinat ja -torit, jossa nuoret suunnittelijat saivat myydä tuotteitaan, oli tehneet vaikutuksen tyttöihin.

Juttu kääntyi siihen, kuinka olisi kiva saada samanlaisia tapahtumia ja elämää myös tänne Helsinkiin ja samalla ikuiseen haaveiluun siitä, kuinka olisi kiva pyörittää jotain omaa tapahtumaa tai firmaa.

En viitsi tylsistystyttää teitä yksityiskohtaisella kuvauksella lukuisista käynneistä Yritys Helsingin neuvonnassa, lukuisista puhelinsoitoista, papereiden, papereiden ja papereiden täyttämisestä, mutta kaiken tämän jälkeen syntyi Kulttuuriosuuskunta Kick!,  jonka perustajakolmikko ovat nuo samaiset kolme tyttöä kahvikuppeineen Engelistä. Muut jäsenetkin löytyivät helposti kaveripiiristä.Kick! täytti vastikään kaksi vuotta, sen jäsenmäärä on kasvanut ja toimialakin laajenemassa. Kickin! perustama tapahtuma, Lasipalatsi Design Markets,  täyttää tänä kesänä kolme vuotta.

Lasipalatsi Design Markets, tai LDM, on ohjelmallinen myyntitapahtuma, jossa nuoret suunnittelijat, joilla ei vielä ole kivijalkaliikettä Bulevardilla, pääsevät myymään omia tuotteitaan.

Tapahtuma on vuosi vuodelta laajentunut sekä yleisömäärän että myyjien hakulomakkeiden suhteen. Tulevana kesänä LDM:n tuottaa Lasipalatsin Mediakeskus, mutta sitä seuraavalle vuodelle on Kickin! leirissä suuria (World Design Capital -aiheisia) suunnitelmia ja laajentumishaveita kokonaisvaltaiseksi festivaaliksi iltaklubeineen ja leffanäytöksineen. Ajatuksena on myös, että Kickin! äiti E täystyöllistäisi itsensä meidän Osuuskunnan pyörittämisellä. Syksyllä 2011 LDM saa myös pikkusiskon Seinäjoelle, jonka kulttuurielämän elävöittämiseksi töitä paahtaa myös kaksi Kickin! jäsentä.

Ne kolme tyttöä sieltä Engelin kahvilasta ovat edelleen Kickissä mukana, toiset enemmän ja toiset vähemmän. Osuuskunnan perustamisen jälkeen on jokaiselle tullut yllättäviä käänteitä muussa työelämässä ja välillä homman pyörittäminen on ollut haastavaa. Kiireistä huolimatta Kickin tulevaisuus, ainakin meidän silmissä,  näyttää valoisalta. Ja olen vakaasti sitä mieltä että sitten kun viidenkymmenen vuoden päästä istutaan (maataan) kahvikuppeinemme (lääkitykset kourassa) Engelissä (vanhainkodissa) niin voidaan ainakin myhäillä, että on sitä jotain saatu joskus aikaiseksi!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti